Nákupný košík je prázdny.

0 položiek
Spolu:
0,00 €
Vstúpiť
0 položiek (0,00 €)
 
 
Novinky
11 x prečo práve my

11 x prečo práve my 1.doprava pri prevode len  1,49 € 2.doprava pri dobierke len 2,85 € 3.pri objednávke do 12 h garantujeme dodanie poštou do nasledujúceho prac.dňa (tovar na sklade, dobierkou) 4.doručenie kuriérom...

viac
Prečo je Fibrox rukoväť unikátny objav Victorinoxu

Viete prečo majú nože Victorinox umelé rukoväte?   Rukoväť z umelej hmoty má niečo "do seba". Chýbajúca odolnosť proti skĺzavaniu bola vždy hlavným argumentom mäsiarov a úradov bezpečnosti práce. Presne tu sa...

viac

Ako nabrúsiť nôž

Úvod Info Ako nabrúsiť nôž

Aby nože boli vždy ostré

 

 

Žiadny nôž sa nezaobíde bez pravidelnej údržby. S ostrým nožom sa pracuje lepšie a riziko porezania je podstatne nižšie ako pri tupom.  Brúsenie noža


Ak sa naučíte správne udržiavať jeho ostrie, budete spokojní aj s tým najlacnejším nožom so supermarketu.

 

Priepastné cenové rozdiely medzi nekvalitnými a kvalitnými nožmi má na svedomí použitý materiál. Čepeľ musí byť extrémne pevná aby sa rýchlo neotupila, avšak súčasne húževnatá, aby sa nevyštiepila. Lacné nože sú zväčša mäkšie a tak vyžadujú častejšie brúsenie. To však neznamená, že sa s nimi krája horšie.

 

Pokiaľ môžete, vyvarujte sa krájaniu na tanieroch a používaniu sklených dosiek. Aj keď sú možno hygienické, tupia nôž omnoho viac, ako suroviny ktoré krájate. Drevená doska s pozdĺžnymi vláknami je tým najlepším, čo môžete použiť ako podklad pri krájaní zeleniny. Na mäso je vhodnejšia drevená doska s priečnymi vláknami alebo plastová tabuľa na krájanie. Keďže ostrý nôž je voči plastu agresívny, hrúbka tabuľky rozhoduje.

 

Brúsenie nožaAk krájate radi a často, možno sa vo vašej kuchyni na krájanie osvedčí samostatná doska na váľanie cesta. Jednu stranu si vyhradíte pre prácu so zeleninou, druhú pre mäso. Pre údržbu stačí jediné - kuchynská soľ, ktorá do seba vsaje vlhkosť a zabráni v dreve množeniu baktérií.

 

Ako spoznať opotrebované ostrie?


Do akej miery sa ostrie noža otupilo, najlepšie rozoznáte pohľadom. Postavte sa pred okno alebo iný silný zdroj svetla, zahľaďte sa kolmo na čepeľ noža a sledujte jej líniu. Na miestach, kde plôšky vytvárajú svetlý odraz ostrie zmizlo. Tam, kde čepeľ noža nevidno, zostala ostrá časť čepele.

 

Dôsledným prehliadnutím odhalíte nielen nerovnomerné opotrebovanie, ale aj stav samotnej čepele. To vám prezradí, ktorým častiam treba pri brúsení venovať osobitnú pozornosť a napovie čosi aj o tom, akým spôsobom nože používate a ako sa o ne staráte.

 

Neničte ostrie brúsnymi pomôckami


Existuje viacero ostričiek, ktoré sú určené pre lacné nože s mäkkými čepeľmi. Všetky využívajú matricu z tvrdených materiálov na to, aby silou vašich svalov odhobľovali časť ostria. Výsledkom je síce ostrejší nôž, kvalita je však mizerná. Ostrie je nepravidelné a na rôznych miestach kladie pri rezaní odlišný odpor. Špička zostáva často tupá.Nie je preto prekvapením, že takáto ostrička po chvíli omrzí. Zväčša ide o sústavu pevne osadených koliesok alebo plátkov, kde cez štrbinu v tvare písmena V prechádza čepeľ noža.

 

 

Veľa nemožete očakávať ani od ostričky s dvojicou otáčavých koliesok z brúsneho kameňa. Mierne tupému nožu síce bez väčšej ujmy obnoví ostrie, zázraky však neočakávajte. Ak by ste chceli nabrúsiť úplne vytupený nôž, trvalo by to pridlho. Skôr či neskôr by ostrička skončila v zásuvke.

 

Ak vaša ostrička nie je účinná, tak sa dá v týchto extrémoch použiť aj neoglazovaný rub taniera. V núdzi ho možno využiť na hrubé pribrúsenie noža v kuchyni, kde všetko ostatné zlyhalo.

 

Elektrická brúska vás nezaskočí


Tam, kde chýbajú skúsenosti s brúsením nožov, tam sa oplatí jednoduchá elektrická brúska, s ktorou nemožno nič pokaziť. Je malá, tichá a bezpečná. Za štvoricou naklonených drážok rotujú štyri kotúčiky, ktoré postupne nabrúsia a vyleštia obe strany ostria. Uhly sú pevne dané plastovými vodiacimi lištami a jediné čo treba urobiť je preťahovať ostrie noža postupne cez všetky drážky.

 

V prvom kroku diamantový kotúčik vytvorí novú fazetu ostria na akomkoľvek noži. Následne dvojica keramických kotúčikov ostrie vylepší ostrejším uhlom a leštením. Výhodou je, že všetky nože v kuchyni majú rovnaké ostrie, ktoré je možné pri opotrebovaní iba prileštiť. To skracuje údržbu na minimum.

 

Jediná brúska má však aj moc vytvoriť dve odlišné ostria.

Ak skončíte diamantom, ostrie je jemne vrúbkované a prekvapí prí krájaní zeleniny naprieč vláknami. Ak ukončíte brúsenie keramickým kotúčikom, hladké ostrie prechádza cez mäso, akoby neprekonávalo žiadnu prekážku. Osobitný prístup žiadajú nože s vrúbkovaným ostrím. Tie sa zvyčajne brúsia jednostranne.

 

Brúsny kameň si pýta skúsenosti


Kvalitnejšie nože môžete nabrúsiť s pomocou brúsneho kameňa alebo brúsnych papierov pre mokré brúsenie. Prehliadnite si ako ostrie vyformoval výrobca, aby ste pri brúsení kopírovali jeho uhol.

 

Namočený brúsny kameň položte hrubšou stranou nahor pred seba na podložku tak, aby dlhšia strana smerovala od vás. Chyťte čepeľ noža oboma rukami, pod ostrým uhlom ju priložte k brúsnemu povrchu a rovnomernými ťahmi od seba, proti ostriu, začnite so zbrúsením. Povrch kameňa sa bude farbiť obrúsenou oceľou na tmavo, ostrie noža sa začne formovať. Takýmto spôsobom je potrebné vybrúsiť rovnomerne obe strany ostria.

 

To, že ste na správnej ceste, vám odhalí ostrie, z ktorého vymizli belavé plôšky. Teraz nastal čas na obrátenie brúsneho kameňa na jeho jemnejšiu stranu. Rovnakým spôsobom, vyhladíte nové ostrie z oboch strán. Aby ste brúsenie dotiahli do konca, treba na záver zväčšiť uhol a niekoľkými jemnými ťahmi ostrie dohladiť. Možno to vyzerá zložito, v skutočnosti to po pár pokusoch zvládnete za niekoľko minút a vaša investícia bude minimálna. Musíte však mať na to chuť.

 

Kvalitu ostria udrží ocieľka Ako nabrúsiť nôž


Pri jemnom opotrebovaní ostria nie je nutné, aby ste sa opäť vracali k brúseniu. O údržbu sa postará ocieľka. Stačí zopár plynulých pohybov proti ostriu a opäť sa obnoví jeho plná sila. Pri lacných nožoch na jej kvalite priveľmi nezáleží. S mäkkou oceľou si poradí každá. Ak však vaše nože vyžadujú pri brúsení mnoho pozornosti, rozhoduje materiál, z ktorého je ocieľka vyrobená a jej tvar. Oválny prierez je na nezaplatenie.

 

 

 

 

 

 

Výrobcovia / značky